10.480

Winkels in Amsterdam

Klik hier voor het frame van de pagina

Rond het midden van de vorige eeuw veranderde er veel in de stad, vooral het centrum. In de hoofdstraten waar vroeger veel bedrijfjes zaten, kwamen na 1850 steeds meer winkels. Mensen kochten hun voedsel niet langer meer op de markt, maar bij de kruidenier, de groentewinkel of de slager. Voor kleren hoefde je niet meer naar de kleermaker, want er waren kledingmagazijnen en schoenenwinkels waar je goedkope kleren en schoenen uit de fabriek kon kopen. Wat de mensen het meest verbaasde waren de etalages. Nu kon je buiten al zien wat er binnen te koop was. Veel van die winkeliers waren vroeger marktkoopman geweest of hadden een klein bedrijfje. 

Op de Nieuwendijk, in de Kalverstraat, op de Heiligeweg, in de Leidsestraat en de Reguliersbreestraat kwamen boekwinkels, garen- en bandwinkeltjes, snoepzaakjes met zoete ballen en tabak, drogisterijen en allerhande enigszins gespecialiseerde winkels: juweliers, kunst- en antiekwinkels, meubelzaken, winkels waar glaswerk en spiegels werden verkocht, lampenwinkels, winkels waar Chinese en Japanse artikelen te koop waren, handschoenenwinkels, parapluwinkels, horlogezaken, bakkers, slagers, kruideniers en kappers.
Winkels waren ook te vinden op het Damrak en het Rokin.
In 1883 openden Willem Vroom en Anton Dreesmann hun winkel "De Zon" in manufacturen in de Weesperstraat. In 1888 openen zij in deze straat een tweede zaak. Eerst bleef het assortiment beperkt tot alleen textiel, maar heel geleidelijk breidden zij hun assortiment uit: bedden, dekens, tapijten, gordijnen, in de Sinterklaastijd speelgoed en tegen Kerstmis kerstboomverlichting. Opvallend was dat V&D hun artikelen altijd geprijsd hadden op een hele of halve cent beneden een rond bedrag: 99 of 49½ cent. 
Boven: Henri Gervex (1852-1929): "Cinq heures chez Paquin"
In 1883 opende de firma Hirsch haar modepaleis op de hoek van het Leidseplein. Het was een filiaal van het internationale modehuis Hirsch & Cie in Brussel. In het begin was het bij Hirsch alles Frans wat de klok sloeg. 

Er werd uitsluitend Franse mode verkocht en er werkte uitsluitend Frans winkelpersoneel, dat intern woonde op de bovenste verdieping van het gebouw. Hirsch werd daardoor snel bekend als een deftig en chique modehuis. In 1893 werkten er al zo'n 200 mensen. De klanten werden er zeer vriendelijk welkom geheten en zeer hoffelijk bediend. Er was een tearoom en ook waren er gezellige zitjes voor de wachtende dames, wat de omzet zeer ten goede kwam. 

Net als in een aantal andere Europese steden, zoals Londen, Parijs, Brussel en Milaan en in ons land in Den Haag, kreeg ook Amsterdam een aantal fraaie winkelgalerijen. In 1883 kwam er een passage bij het Paleis van Volksvlijt. Daarin waren stijlvolle winkels werden gevestigd, die luxe artikelen verkochten. In 1899 werd er na een doorbraak waarbij 150 oude grachtenpanden voor de vlakte gingen, een winkelgalerij geopend aan de Raadhuisstraat

laatst bijgewerkt: 05-08-02

colofon