6102 Toscane - Florence (1200 - 1389)

Toscane - Florence (1100 - 1200)

Door het toenemende verkeer werden er aan de Ponte Vecchio drie nieuwe bruggen toegevoegd. De nieuwe brug (Ponte Nueva' werd gebouwd in 1218-1220. Al spoedig volgde de bouw van de Ponte di Rubaconte (1237) en de Ponte S. Trinita (1252). 

In de 13e eeuw ontstond steeds meer behoefte om de welvaart te tonen: er werd begonnen met de bouw van onder meer de Dom en het Palazzo Vecchio, en het interieur van kerken werd rijkelijk aangekleed.

In deze eeuw komt de groepering van de rijke kooplieden en handwerkslieden naar voren, in de vorm van de zogenaamde populo (L. = volk) tegen de macht van adel en de heersende klasse. De populo stelt een leider aan genoemd, capitano del populo, vergelijkbaar met de podestà. Hoofd van de politie was de bargello, had soms ook een eigen paleis

In de 14e eeuw raakte het volk geleidelijk de macht weer kwijt aan adel en magnaten. De macht komt in handen van een individu, signore (L. = heer) of  familie. De verantwoordelijkheid voor het stadsbestuur lag vaak in zijn handen. In nog al wat gevallen ontpopte de signore zich als tiran.

In 1348 werd Florence en het gebied rond de stad getroffen door een grote pestepidemie die duizenden slachtoffers maakte.

In 1378 leidde de gonfaloniere Salvestro de' Medici met succes een opstand van de Œciompi (kleine ambachtslieden) en verwierf hierdoor een haast absolute macht te Florence. Hij voerde echter een schrikbewind en werd in 1382 verbannen.

Giovanni di Bicci de' Medici (1360 - 1429) was de grondlegger van het fortuin van het Florentijnse geslacht de' Medici en baande aldus de weg tot politieke macht. Hij was getrouwd met de rijke luisdochter Piccarda Bueri. Hij baande met zijn bankiershuizen in en buiten Italië (zelfs tot in Londen en Brugge) de weg tot politieke macht van de Medici. In 1421 werd hij gonfaloniere ((Italiaans: vaandeldrager, een hoge positie in de regering van de republiek) en maakte hiervan gebruik om de vermogensbelasting aanzienlijk te verzwaren. Hij stichtte talrijke bankiershuizen in en buiten Italië en boekte enorme winsten ter gelegenheid van het Concilie van Konstanz.

Veel interesse in de politiek had hij echter niet, en hij gebruikte zijn functie alleen als het hem voor zaken goed uitkwam. Diverse pausen, zoals paus Martinus V, maakten gebruik van de diensten van zijn banken, waardoor het vermogen aanzienlijk toenam en de machtsbasis voor zijn opvolgers was gevestigd.  

Florence (1389 - 1464)

Gemaakt: 30-05-05

colofon