3132

Praetoriaanse garde

De praetoriaanse garde was een Romeinse elitecorps, 10.000 man sterk. Zij waren gelegerd in een apart kamp aan de oostrand van de stad. De Praetoriaanse garde was de enige belangrijke troepenmacht in Rome en verre omgeving, omdat de Romeinse legioenen ver buiten het land aan de grenzen gelegerd waren. Al vaker in het verleden hadden de Pretorianen een onevenwichtig grote invloed op de machtswisselingen in Rome uitgeoefend. Zo was in 41 de ook al krankzinnige keizer Caligula door officieren van de garde vermoord en hadden de pretorianen vervolgens de stotterende Claudius op de troon gezet. Deze keizer had hen vervolgens beloond met een ongehoord grote geldschenking van 15.000 sestertiën per man, d.w.z. 5 maal de jaarsoldij van 3000 sest., op zichzelf al een aanzienlijk salaris, want van ongeveer 500 sest. kon een gezin op bestaansminimum een jaar leven. 

Sinds de regering van Claudius (41-54) was het nog enkele malen voorgekomen dat de pretorianen een keizer vermoordden en/of de nieuwe keizer grote bedragen afpersten. In de tweede eeuw wisten de keizers de garde in toom te houden, maar onder de genotzuchtige Commodus ging het mis. De pretorianen hadden zich onder zijn ruim 12-jarig bewind praktisch ongestraft kunnen verrijken. 

In 193 stelde de kersverse keizer Pertinax de praetorianen voor hun steun een bedrag van 12.000 sestertiën voor elke soldaat en naar ratio méér voor hun officieren in het vooruitzicht. Toen Pertinax het geld niet bij elkaar kon krijgen werd hij door een van de praetorianen vermoord.

laatst bijgewerkt: 12-06-07

colofon