3145

Romeinse bruggen

Bruggen, in rotsen uitgehouwen wegen, verbrede bergpassen en zelfs tunnels vormden in technisch opzicht uiterst bekwaam vervaardigde schakels in de verbindingen. 
Bij de bruggen bestond de constructie meestal uit een een langgerekte boog in halvemaanvorm, waarvan de spanwijdte in één geval zelfs dertig meter bedroeg.Al dat vernuft was natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om het militaire apparaat zo beweeglijk mogelijk te maken.

Restanten van Romeinse bruggen over de Maas zijn gevonden bij Cuijk, bij Maastricht en bij Zuilichem. Dikwijls liep zo'n weg dan verder langs het water. In de herfst, als het veel regende, mocht hij natuurlijk niet onder water komen te staan. Daarom werd een weg langs een rivier hoger gemaakt. Op die manier diende de weg meteen als dijk. 
De brug bij Cuijk werd gebouwd rond 340 na Chr. en had stenen pijlers. Deze brug voerde naar het fort Ceuclum, dat op een knooppunt van wegen lag naar Nijmegen, Tongeren en Xanten.

 

De Romeinen hadden ook al wegenkaarten. Zo'n kaart was bijna 7 meter lang. Alle wegen stonden er netjes op met de afstanden erbij. De kaart in de vorm van een boekrol kon worden opgerold en was op reis gemakkelijk mee te nemen.

laatst gewijzigd: 13-10-02

Colofon