3934

Oostelijke Han-dynastie (24 - 168)

Han-dynastie (87 v. Chr. - 24 n. Chr.)
De val van Wang Mang werd gevolgd door twee jaar burgeroorlog en ellende, tijdens dewelke verschillende clans met mekaar streden om de macht. 

Guang Wudi (25 - 57)

De keizer van de nieuwe dynastie, Guang Wudi, was lid van de Liu-familie en afstammeling van Liu Bang, de stichter van de Han-dynastie. 

Er was dus in zekere zin sprake van een herstel van de Han-dynastie. De Han hoofdstad Shang'an was verwoest. Daarom werd er nieuwe hoofdstad gebouwd, meer oostwaarts echter naar het oosten in Luoyang (25). De vernieuwde dynastie wordt Latere of Oostelijke Han-dynastie (24-220 na Chr.) genoemd.

De voorbije oorlogsjaren waren dermate verwoestend geweest dat Guang Wudi verbood in zijn nabijheid het woord "oorlog" uit te spreken. Zijn rijk was een puinhoop, Van de vroegere aristocratie en het bestuurlijk systeem bleef weinig of niets over. Guang Wudi was echter een geboren leider en slaagde er toch in zijn rijk geleidelijk weer op te bouwen. De verloren gebieden tijdens de Xin-dynastie werden heroverd. Hij bracht zijn zonen aan het hoofd van de diverse provincies maar beperkte, eens zijn eigen gezag hersteld, opnieuw hun macht. Hij herstelde economie en landbouw en legde opnieuw grote voorraden graan aan voor slechtere tijden. Hij stichtte een honderdtal scholen waar ambtenaren werden opgeleid en herstelde het staatsmonopolie voor het verhandelen van ijzer, zout en alcohol. Toch slaagde hij er nooit in de macht van bepaalde clans niet breken.

De eens zo glorierijke Han dynastie zou echter nooit haar vroegere luister terugvinden al probeerde de nieuwe dynastie het fortuin van het keizerrijk ten goede te keren. Perioden van stabiliteit en sociale crisis wisselden elkaar af. Ondanks voortdurende moeilijkheden zou de dynastie het nog 200 jaar volhouden. De eerste drie keizers hielden de Han traditie nog hoog. Nadien werden kinderen op de troon geplaatst en belandde de werkelijke macht bij de keizerin, haar familie en de haar omringende clans.

Mingdi (57-75) Zhangdi (75-88)

Deze beide keizers zetten het bewind van hun voorganger verder, streefden naar stabiliteit in eigen land en zochten over de grenzen heen naar uitbreiding van hun territorium. Eigenlijk leefden ze verder van de verdiensten van hun voorganger. Dit waren de beste jaren van de Noord-Han dynastie.

Hedi (88-106) tot Huandi (146-168)

Na Zhangdi kreeg de dynastie een aantal kind-keizers te verwerken, met alle gevolgen van dien.
Hedi ( 88-106 ) was 9 jaar oud toen hij op de troon kwam. Het gezag werd uitgevoerd door zijn moeder Dou en haar broeder, de gezaghebbende generaal Dou Xian. Tot overmaat van ramp werd zijn heerschappij getekend door een aantal natuurrampen.

Ca. 100 n. Chr. werd het papier uitgevonden.

Shangdi, de opvolger van Huandi was drie maanden oud toen hij de troon besteeg. Hij stierf vóór hij 1 jaar werd en werd opgevolgd door de 12 jarige Andi (106-125) een neef van Hedi.

Shundi (125-144 ) werd keizer op zijn elfde, Chongdi (144-145 ) hield het welgeteld twee maanden uit als keizer en stierf of tweejarige leeftijd. Zhidi (145-146) hield het 16 maanden vol en werd opgevolgd door Huandi die al 14 was.

Han dynastie (168 - 221)

Laatst bijgewerkt: 10-10-08

colofon