292

Mosasauridae (Maashagedissen)

Diapsiden Neodiapsida Eosuchia Lepisauromorpha (Lepidosauria) Lepidosauriformes Squamata (schubdragende reptielen Hagedissen (Lacertilia) Varanen (Varanidae, Varanoidea) Mososauridae

De Mososauridae, ook wel Maanhagedissen genoemd, waren een succesvolle, maar kortstondige afsplitsing van de Varanen. Zij komen alleen in het Laat-Krijt en waren geheel aangepast aan het leven in het water. De eerste vondst in Nederland van een Mosasaurus dateert uit 1770 en is gedaan in de mergelgroeven (een afzetting uit het Krijt) van de St. Pietersberg in Zuid-Limburg. Helaas is dit fraaie fossiel door de Franse troepen rond 1800 mee naar Parijs genomen en bevindt het zich nu in het Nationaal Historisch Museum aldaar. Tijdens het Krijt (136-64 miljoen jaar geleden) werd Zuid-Limburg omspoeld door de Mosa zee, waarin de roemruchte Mosasaurus rondzwom.

Met zijn vinvormige poten was dit zeereptiel goed aangepast aan het zeeleven. Ze voedden zich met vissen en kraakten op zijn tijd wat Ammonieten (Inktvisachtigen)

Links: Mosasaurus en Ammoniet.

Rechts: fossiel van een Mosasarus

Laatst bijgewerkt: 12-12-02

colofon