290

Hagedissen (Lacertilia)

Diapsiden Neodiapsida Eosuchia Lepisauromorpha (Lepidosauria) Lepidosauriformes Squamata (schubdragende reptielen Hagedissen (Lacertilia)
  Hagedissen (Lacertilia)
    Iguanidae (Leguanen)
    Ardeosauridae (Gekkota, Gekkonidae)
    Kameleons (Chamelionidae)
    Skinks (Scincidae, Scincomorpha)
    Varanen (Varanidae, Varanoidea)
De Hagedissen stammen uit het Laat-Perm en zijn daardoor als groep veel ouder dan de slangen. De vroegste Hagedissen waren kleine insecteneters. Het verloop van hun evolutie kan niet volledig in kaart worden gebracht, mede omdat er vanuit de eerste helft van het Mesozoïcum een beperkt aantal fossielen is gevonden. Het fossiele record duidt op een explosieve ontwikkeling gedurende het Jura, waarin vertegenwoordigers van alle moderne groepen aanwezig zijn. Uit de Hagedissen ontwikkelden zich in het Vroeg-Krijt de Slangen. De oudst bekende slang is bekend van een honderd miljoen jaar oude krijtlaag in Noord-Afrika. Deze slangen vertoonden al overeenkomsten met de moderne slangen.
 

Iguanidae 

(Leguanen)

Groene Leguaan (Midden- en Zuid-Amerika) Galapagosleguaan
Zeeleguaan Zwarte Leguaan
Ardeosauridae  

De enige nog levende familie representant van deze groep die zijn oorsprong vond in het Jura is de familie Gekkota of Gekkonidae, die 40 miljoen jaar geleden ontstond in het Eoceen. 
De familie Gekkoindae omvat 670 soorten.

rechts: Muurgekko

Tokkeh
Vliegende Gekko Woestijngekko

Kameleons (Chamelionidae)

Kameleons verschillen van alle andere families door het sterk zijdelings afgeplatte, blad-achtige lichaam en de zeer grote oogomgeving. De wetenschappelijke naam Chamaeleon komt uit het Grieks en betekent letterlijk aardleeuw; chamai betekent op de aarde en leon betekent leeuw. Er zijn ongeveer 160 verschillende soorten, die in lengte variëren van 1,5 tot 70 centimeter. Kameleons - Wikipedia

Skinks (Scincidae, Scincomorpha)

Varanen (Varanidae, Varanoidea)
De Varanen ontstonden in het Laat-Krijt en zijn sinds die tijd de grootste landhagedissen gebleven. 

Er zijn in totaal dertig soorten varanen, zoals de SteppevaraanNijlvaraan uit Egypte en de Gould's varaan, die in Australië leven. 

De Mososauridae (Maanhagedissen), waren een succesvolle, maar kortstondige afsplitsing van de Varanen. Zij leefden in het Laat-Krijt en waren geheel aangepast aan het leven in het water.
Laatst bijgewerkt: 16-12-06

colofon