291 Varanen (Varanoidea)
Diapsiden Neodiapsida Eosuchia Lepisauromorpha (Lepidosauria) Lepidosauriformes Squamata (schubdragende reptielen Hagedissen (Lacertilia) Varanen (Varanoidea)
Binnen de huidige hagedissen vertonen varanen de grootste overeenkomst met slangen. Ondanks 80 miljoen jaar evolutie zijn er nog enkele gemeenschappelijke kenmerken te zien. Onder andere de gespleten tong, die geursporen doorgeeft aan het orgaan van Jacobson, en het dier zo in staat stelt om geuren 'te proeven'. Zowel varanen als slangen doen dit. De carnivore levensstijl is ook een overeenkomst, binnen de hagedissen zijn varanen ongetwijfeld de meest agressieve vormen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de vreedzame leguanen beschikken varanen over scherpe klauwen en venijnige gekartelde tanden. De zelfde soort tanden als waar slangen over beschikken. Met deze wapens schrikken ze er niet voor terug om krokodillennesten te plunderen of vee te roven in door mensen bevolkt gebied. Verschillende varanen kunnen grote afmetingen bereiken, zoals de Nijlvaraan (ongeveer 2 meter) en vooral de Komodovaraan (3 meter), maar nog zeer recentelijk heeft er in Australië een zeer grote varaan geleefd die bekend staat als Megalania prisca, een monster van mogenlijk 6 tot 8 meter lang die prooien ter grootte van een neushoorn kon doden. Maar Megalania is een recent dier uit het Pleistoceen, voor de oorsprong van varanen en slangen moeten we terug naar het Krijt.

Varanen waren tijdens het Krijt even succesvol met een gelijke levensstijl. In Mongolië braken varanen zoals Estesia in in nesten, net als tegenwoordig, maar hier waren het dinosauriërnesten van Oviraptor of Velociraptor waar ze eieren roofden. 
De Komodovaraan, die voorkomt op het Indonesische eiland Komodo en een aantal andere eilanden ten oosten van Java is met 3 meter en ruim 150 kilo de grootste en zwaarste varaan van de familie Varanidae.  Nijlvaraan
Gemaakt: 01-11-06

colofon