612

Cynodesmus en Tomarctus

Carnivoren (Roofdieren) Caniformia Miacidae Canidae (Hondachtigen) Cynodesmusen Tomarctus
Uit de Pseudocynodictis of Daphoenus ontsprongen ca. 10 miljoen jaar (Mioceen) geleden twee evolutionaire lijnen: de Cynodesmus en de Tomarctus

Cynodesmus  

De Cynodesmus leek erg veel op een Hyena en had diverse katachtige trekken. Van dit dier lijken de wilde Zuid-Afrikaanse honden en de Afrikaanse hyena af te stammen. De Cynodesmus, ongetwijfeld het product van een hogere evolutie dan al zijn voorgangers, kan men als de windhond uit die tijden beschouwen, dus een hardloper bij uitstek. 

Tomarctus (18 - 10 mjg)

De Hondachtigen (onze huidige gedomesticeerde hond, de wolf, de vos, de jakhals en vele wilde honden) stammen allen af van de Tomarctus. Er zijn aanwijzingen dat deze Tomarctus minder intelligent was dan de huidige hond. De Tomarctus, wiens schedel gelijkenis vertoont met die van de huidige hondenrassen, was eveneens een goed hardloper en leek op een das met een zware kastanjebruine vacht en een zeer dikke staart.
De Canis (een benaming die niet uitsluitend de tamme hond, maar ook de wolf, de jakhals, de vos en alle soorten aanduidt die tot het geslacht 'Canis' behoren) verscheen in Europa, Azië en Afrika in het Plioceen, tien miljoen jaar geleden en in Noord-Amerika pas in het Pleistoceen, nauwelijks een miljoen jaar geleden. De overgang van deze dieren van de Oude naar de Nieuwe Wereld hoeft ons niet te verbazen, daar die plaatsvond vanuit Azië dat in die tijd door een landtong met Noord-Amerika was verbonden. Nochtans bereikten deze migraties, wat betreft de honden, niet het zuidelijk halfrond. In die tijden migreerden dieren voortdurend over grote uitgestrekte gebieden heen en weer, op zoek naar gunstiger leefomstandigheden.

Laatst bijgewerkt: 14-04-08

colofon