598 Hyena's (Hyaenidae)
Eutheria (Placentale zoogdiereren) Insectivoren Laurasiatheria Cimolestes Carnivoren (Roofdieren) Feliformia Hyaenidae
Hyena's (Hyaenidae) zijn een familie van middelgrote roofdieren die voorkomen in Afrika en Azië. Hoewel hyena's eruit zien als grote honden, vormen ze een aparte biologische familie die waarschijnlijk het meest verwant is aan de andere families van de onderorde Feliformia.

Vandaag de dag zijn er nog maar vier hyenasoorten over. Drie daarvan hebben de "klassieke" verbrijzelende kaken en zijn jagers/aaseters. De vierde is de aardwolf, die zich voedt met termieten. De vroegste hyena's leken sterk op de hedendaagse Viverridae (Civetkatten), maar toen de bossen plaatsmaakten voor open vlaktes, werden de hyena's snel rennende roofdieren in de Oude Wereld, vergelijkbaar met de honden in Noord-Amerika. Zo'n 15 miljoen jaar geleden waren er ongeveer 30 hondachtige hyenasoorten, maar toen veranderde het klimaat. Naarmate de hyena's in aantal terugliepen, trokken de honden (die ook leden onder de kou) vanuit Noord-Amerika naar het zuiden over de nieuwgevormde landbrug. De hyena's hebben zich weliswaar aangepast aan de nieuwe omstandigheden, maar omdat de honden reeds bezit hadden genomen van hun leefmilieu moesten ze zich ontwikkelen tot bottenkrakers (of termieteneters).

Links: Oxyaena


De eerste hyena's verschenen 15 miljoen jaar geleden in het Midden-Mioceen en ontstonden vermoedelijk in Afrika, ze worden beschouwd als verwanten van de katten. De hyena Chasmoporthetes was de enige van zijn familie die ook in Noord-Amerika voorkwam dit ten tijden van het Pleistoceen. Dit genus had zich ook verspreidde ze zich over Azië, Europa en Afrika. 

Gemaakt 29-12-04, laatst bijgewerkt: 28-02-11

colofon