42

De Aarde in het Cambrium (570 - 448,3 miljoen jaar geleden)

Cambrium; De Aarde in het Vendian (610 - 570 miljoen jaar geleden); Oercontinenten

Het supercontinent Pannotia (Pannotië) (Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië), dat tijdens het Vendian was ontstaan, brak gedurende het Cambrium uit elkaar. Een nieuwe oceaan ontstond, de Iapetus oceaan die tussen de nieuwe continenten Laurentia (Noord-Amerika), Baltica (Europa) en Siberië lag.

Tijdens het vroege Cambrium raakte Siberië, net als Laurentië en Baltica los van Pannotië en bleef het een zelfstandig paleocontinent tot de collisie met Kazachstanië tijdens het Carboon. 

Ongeveer 550 miljoen jaar geleden botste en versmolt het paleocontinent Oost-Gondwanaland (dat de tegenwoordige gebieden Australië, het oosten van Antarctica, oost en zuidelijk Afrika, China, India, Arabië en Zuidoost-Azië omvatte) met West-Gondwanaland (dat bestond uit het Guyanacraton (noord en west Brazilië en aangrenzende gebieden) en het West-Afrikaans Craton, dat bestond uit het huidige noordwesten van Afrika., waarbij het nieuwe continent Gondwanaland gevormd werd.

Gondwana (Afrika, Antarctica, India en Australië), het supercontinent dat gedurende de Pan-African orogeny was ontstaan, strekte zich uit van de Zuidpool tot aan de Evenaar en is daarmee het grootste continent gedurende deze tijd.

Boven: Gondwana, Laurentia, Baltica en Siberia 500 miljoen jaar geleden.
Aan het eind van het Cambrium waren de continenten die de huidige werelddelen zouden gaan vormen al min of meer gevormd. Noord- en Zuid-Amerika schoven omhoog, evenals Europa en Azië. Afrika, Antarctica, India en Australië vormden nog één geheel: het Gondwana-continent. De huidige continenten zijn voor dit schema "teruggereconstrueerd" en in verschillende kleuren weergegeven.

De Aarde in het Ordovicium

colofon

laatst bijgewerkt: 21-11-02