614

Newgrange (ca. 3200 - ca. 3150 v. Chr.)

Europa (4000 - 3000 v. Chr.)

Dit corridorgraf, gelegen onder een kunstmatige heuvel (mound), omgeven door een cirkel van stenen, werd gebouwd ± 3200 of ± 3150 v. Chr. 

In de stenen van zoldering, gangen en grafkamer was een wirwar van abstracte motieven Men treft er spiralen, krullen, schulpingen, cirkels en chevrons (balken/strepen) aan. Er zijn ook gestileerde slangen slangen en een stel vreemde rechthoekige vormen die afwisselend zijn uitgelegd als Phoenicische cijfers, oud-Ierse inscripties, maatmerken van steenhouwers en een Scandinavisch schip. 

Het is mogelijk dat de symbolen betrekking hadden op een zonnecultus, waarvan elk ander spoor verloren is gegaan.] uitgebeiteld, evenals in de wanden van de drie kleine vierkante kapelachtige ruimten die op de grafkamer aansloten. 

In elk van de drie kapelachtige ruimten stond een uitgeholde steen in de vorm van een schaal opgesteld, waarin de stoffelijke resten en begrafenisoffers waren gelegd. Gedurende enkele dagen per jaar, omstreeks de tijd van de winterzonnewende (21 december), vallen via een smalle opening boven de ingang de stralen van de opgaande zon door een rechthoekige opening door de deursteen en verlichten de hele lengte van het nauwe gangetje en de achterste nis van de grafkamer, waar een driebladige spiraal was uitgebeiteld. Een paar minuten lang worden dan de donkere, onontcijferde mededelingen - zelfs die achterin de grafkamer - belicht en gloeit het dakgewelf van verspringende stenen van een vreemd onaards licht. Op grond hiervan kan de conclusie worden getrokken dat Newgrange astronomisch georiënteerd is, misschien omdat men de winterzonnewende vanwege rituele feesten wilde vastleggen, misschien om een vast punt voor de kalender te hebben. Newgrange zou daarmee het oudst bekende megalithische bouwwerk zijn met een astrologische functie. Misschien was het de bedoeling dat de zon die motieven alleen ten behoeve van de vereerde afgestorvenen daarbinnen belichten zou. Maar misschien waren ook de overlevenden bevoorrecht die grafkamer te betreden om eens per jaar deze ruimte te betreden om een eredienst ter ere van de zon te kunnen bijwonen. 

De 11 meter hoge heuvel bestaat uit op elkaar gestapelde rolstenen uit de rivier en is omgeven door resten van een kring van stenen, waarvan de diameter van 103 meter overeenkomst vertoond met de kleinere kringen van Avebury. Aan de voet van de heuvel vormen 97 stenen platen van 1.50 m tot 4.20 m lengte een aaneengesloten stoep. Aan een kant van de heuvel ligt een rijk versierde steen die eenmaal de grafingang afsloot, maar nu opzij geschoven is. Van die ingang voert een gang van 18.80 m lengte voor een deel door de heuvel heen. Deze gang wordt gevormd door 43 staande stenen die gezamenlijk 17 steenplaten dragen, welke geleidelijk aan hoger liggen naarmate zij dichter bij de grafkamer zijn. De grafkamer zelf is een gewelf van stapelstenen en vormt een meesterwerk van megalithische constructie. Waar 6 m boven de grond de wanden naar elkaar toe komen is de zoldering afgesloten met een enkele steenplaat. De bouw van Newgrange moet minstens 70 jaar geduurd hebben. De makers beschikten niet over metalen gereedschappen of kenden nog niet het wiel

laatst bijgewerkt: 18-09-02