1217 Sachmet - Satet - Selket - Seshet - Sjoe - Sobek - Sokar

De godin Sachmet (Sechmet) voorgesteld als half vrouw, half leeuwin, werd in Memphis vereerd. Ze vormde samen met Ptah en hun zoon Nefertem een godenfamilie. Ze was verbonden met Moet. Amenhoptep lll (1382 - 1344) liet enkele honderden granieten beelden van haar in Karnak zetten. Haar naam stond voor machtige. In de mythe vernietigde zij de vijanden van re en Osiris. Ze  was ook de steun van de koning tijdens de oorlog. Ook was zij de beschernpatroon van de geneeskunde en de artsen.

Der godin Satet werd al vanaf het Oude Rijk vereerd op het eiland Elefantine, waar ze samen met Chnoem en Anoeket een drietal vormde. Het aan haar gewijde heiligdom werd tot in de grieks-Romeinse tijd steeds weer uitgebreid. Ze bewaakte de zuidelijke grens en was de schenkster van het koele water dat uit Elefantine kwam. Ze werd afgebeeld met de kroon van Boven-Egypte met zijdelings bevestigdem omhoogstaande gazellenhorens.

De godin Selket werd als schorpioen vereerd. Meestal werd zij afgebeeld als een mens met een schorpioen op het hoofd. Samen met Isis, Nephthys en Neith beschermde ze de ingewanden van de gemummificeerde doden.

De godin Seshet werd gezien als heerseres van de plattegronden en schriften. Ze was procureur van de schrijf- en rekenkunst en noteerde bij de kroning de regeringsjaren op.

Sjoe was de god van lucht en licht. Hij werd samen met zijn zuster Tefnoet uit de mond van de oergod Atoem geboren. Mensen en goden hebben lucht nodig, zodat de lichtbeuken in de tempels ook wel "vensters van Sjoe" werden genoemd.

De god Sobek werd als een krokodil afgebeeld of als mens met een krokodillenkop. Hij was een vruchtbaarheidsgod en was ook een oer- en scheppergod. Sobek was de zoon van de godin Neith.

Rechts: Sobek en Amenhotep lll (Luxor Museum)

De god Sokar had de gedaante van een valk of met een valkenkop. Oorspronkelijk was hij de dodengod van de necropool van Memphis. Vanwege zijn nauwe relatie tot Ptah en Osiris werd hij tot in de Late Tijd als Ptah-Sokar-Osiris vereerd. Als god was hij ook heerser van de onderwereld. In het middelpunt van het Sokarfeest stond de optocht van een goddelijke cultusbark, de zogenaamde henoebar.

laatst bijgewerkt: 21-07-08

colofon