1175

Egypte (2465 - 2345 v. Chr.) Het Oude Rijk - 5e dynastie

Egypte (2575 - 2465 v. Chr.)

Gedurende de 5e dynastie, die begon in het jaar 2465 v. Chr., kwam de cultus van de zonnegod Ra van Heliopolis op. De koningen beschouwden zich als de vertegenwoordigers van de grote hemelgod Re op aarde en namen de naam "Zoon van Re" in hun titel op. 

Oeserkaf (Userkaf) (2465 - 2458 v. Chr.), was de eerste koning van de vijfde dynastie. De farao was niet een geboren prins maar nam de macht door te trouwen met een dochter van Menkaoera, een van de laatste farao's van de 4e dynastie. De koning is bekend onder andere namen: Usercheres (Manetho), Oeserkara (Turijn) en Oeserkaf.

Oeserkaf was de eerste farao die de titel: Sa-ra (zoon van Ra). Hij introduceerde en zorgde voor een sterke opmars van het geloof in de god Ra. De Palermo-steen vermeldt de koning 2 tot 7 jaren heeft geregeerd. De Turijn-steen zegt dat de koning 28 jaar heeft geregeerd. Verder vermeldt de Palermo-steen een aantal activiteiten betreffende het bouwen van graven, bouwwerken, kapellen en offergaven. 
Sahoere (Sahure) (2458 - 2446 v. Chr.)

Onder de tweede koning van de 5e dynastie, Sahoere (Sahure), werden handelsexpedities ondernomen, die zich uitstrekken tot Oost-Afrika en tot aan de grenzen van Griekenland. 

Neferirkare Kakai (2477 - 2467 v. Chr.), de derde heerser van de 5e dynastie, was een broer van Sahoere. Hij is bekend onder andere namen: Nefercheres (Manetho), kakai (Abydos). Zijn naam betekent: "Mooi is alles van de ziel van Ra" en "Ra is verschenen". 

Over deze farao is veel bekend. Hij heeft waarschijnlijk opdracht gegeven om de analensteen (Steen van Palermo) te maken want het eindigt bij het einde van zijn regering. Hij heeft wel een piramide kunnen maken, maar heeft zijn tempels niet kunnen voltooien (dodentempel en daltempel).

Neferikare was de eerste farao die een nomen en praenomen naam had. Een gebruik dat later traditie werd bij de koningen van Egypte. In de piramide van Neferirkare is een papyrus gevonden met erop de eerste beginselen van hiërarisch-schrift. Bron: Neferirkare - Wikipedia

Shepseskare Ini (2426 - 2419 v. Chr.), de vierde heerser van de 5e dynastie, is bekend onder andere namen: Sisires (Manetho). Zijn naam betekent: "Nobel is de ziel van Ra". Over hem is niet veel bekend en ook zijn afkomst is ook erg onzeker. Hij is waarschijnlijk een zoon van Sahoere en. heeft volgens de Turijn-lijst 7 jaar geregeerd. Er zijn articifacten gevonden waaronder zegels van een zonneheiligdom. De koning is waarschijnlijk begraven in Abusir in een onvoltooide piramide.

Bron: Sjepseskare - Wikipedia

Neferefre (2419 - 2416 v. Chr.), de vijfde heerser van de 5e dynastie is bekend onder andere namen: Raneferef, Cheres (Manetho). Zijn naam betekent: "Mooi is".

Neferefre was de zoon van Neferirkare en Chentkaoes II. Hij heeft volgens de Turijn lijst 7 jaar geregeerd maar dat is overschat. Het kan niet meer dan 2 tot 3 jaar zijn. Een vroegtijdige dood maakte dat zijn bouwactiviteiten in Abusir stopte. Zijn piramide had meer de vorm van een mastaba, zijn dodentempel maakte hij niet af dat deed zijn broer.

In de dodentempel van de koning ontdekte Tsjechische archeologen verschillende voorwerpen. Waaronder beelden van de koning, verschillende papyri, gedecoreerde platen, en heel veel zegels.

Neferefre - Wikipedia

Nioeserre Niuserre) Ini (2453 - 2422 v. Chr.), de zesde heerser van de 5e dynastie was ook bekend onder de namen Niuserre en Rathures (Manetho). Achter zijn naam wordt ook nog de naam Ini vastgeplakt, omdat dat zijn troonnaam is. De naam van Nioeserre betekent in het bezit van Ra's kracht.

Nioeserre was waarschijnlijk in 2453 of 2445 v. C. aan de macht gekomen, nadat zijn broer en voorganger Neferefre was overleden. Zijn ouders waren vermoedelijk Neferirkare en Khentkaus II, hijzelf was getrouwd met Reput-Nebu.

Van het leven is heel weinig met zekerheid te zeggen. Hij was actief in de Sinaï, zo blijkt uit enkele inscripties van hem. Waarschijnlijk was Nioeserre daar actief omdat er koper- en turquoisemijnen lagen. Ook zou hij gehandeld hebben in machaliet, mirre en eltectrum.

Het bekendst is Nioeserre om zijn bouwwerken. Na het overlijden van zijn broer liet hij de piramide van Neferefre die nog in aanbouw was, ombouwen tot een grote graftempel. Ook liet hij een Zonnetempel bouwen. De graftempel van onder anderen Khnumhotep, Niankhkhnum en Ty tenslotte werd ook in zijn opdracht gebouwd. Nioessere heeft ongeveer 40 jaar geregeerd. Er zijn verschillende theorieën over het jaar van zijn dood, maar vermoedelijk was dat in 2414 v.C. Bron: Encyclopedie Nederlands Niuserre (Wikipedia)

Rechts: Nioeserre's Zonnetempel

Menkaoehor (2422 - 2414 v. Chr.), de zevende heerser van de 5e dynastie, was ook bekend onder de namen: Menkauhor en Mencheres (Manetho). Achter zijn naam wordt ook nog Kaioe vastgeplakt omdat zijn troonnaam is. Zijn naam betekent: "eeuwigdurend zoals de zielen (ka) van Ra". 

Er is weinig bekend over deze farao. Wat wel bekend is dat de koning volgens de Turijnlijst 8 jaar heeft geregeerd. De koning is ook begraven alleen weten we niet meer waar, waarschijnlijk een piramide in noord Sakkara of ergens in Dashur. De koning werd in het Nieuwe rijk vereerd met zijn cultus. De afkomst van Menkaoehor is onbekend. Het kan een nazaat zijn van Nioeserre bij Neput-Nebu. Waarschijnlijk was hij de vader is van Djedkare Isesi en anders was hij zijn broer. Zijn regering is vastgesteld op een inscriptie uit de Sinaï. Het geeft aan dat hij net zoals zijn voorgangers steen uit de groeven van Sinaï haalde. In Dorak (Midden-Oosten; waarschijnlijk Byblos) vinden we een inscriptie van de koning. In Abusir is er een zegel van hem gevonden.

Menkaoehor - Wikipedia Djedkare (2388 - 2356 v. Chr.), de achtste heerser van de 5e dynastie was ook bekend onder de namen: Djedkare Isesi en Tancheres (Manetho). Achter zijn naam wordt ook nog Isesi (Izezi) vastgeplakt omdat dat zijn troonnaam is. Zijn naam betekent: de ziel van Ra, schrijd voort.

Djedkare heeft volgens de Turijnlijst 28 jaar geregeerd, Manetho geeft hem 44 jaar. Zijn piramide staat in Sakkara. Hij was waarschijnlijk een zoon van Menkaoehor maar dat is niet zeker. Zijn zoon was prins Remekoei maar die stierf voordat hij kon regeren. Zijn piramide staat net als die van anderen in Sakkara. Er zijn verschillende sporen gevonden van de koning, zoals in de Sinaï waar hij steen haalde voor de monumenten. Maar ook in Aswan en Abydos en in Nubië. Djedkare heeft een tweetal expedities gevoerd naar het buitenland, in Punt en Byblos. Verder is hij vermeld in verschillende biografieën van ambtenaren. De koning vierde vanwege zijn hoge leeftijd een Sed-festival. Tijdens zijn regering vond een aantal belangrijke gebeurtenissen plaats. De religie veranderde want de zonnereligie verloor iets van zijn macht. Een andere verandering was dat de koning begraven werd in Sakkara in plaats van Abusir.

Bron: Djedkare - Wikipedia

Oenas (Unas) (2375 - 2345 v. Chr.)

Oenas was de laatste farao uit de 5e Dynastie. Hij stond ook bekend onder de namen: Wenis en Onnos (Manetho). Oenas regeerde 30 jaar volgens de Turijn lijst, 33 volgens Manetho. Hij had twee vrouwen, Nebet en Chenoet. Van Nebet kreeg hij een zoon: Oenasanch. En van de tweede kreeg hij een dochter Ipoet de vrouw van de latere farao Teti, de eerste farao van de 6e dynastie. Hij onderhield contacten met Azië, dat een traditie werd. Ook een expeditie naar de Bedoeïden.

De koning werd begraven in Sakkara in een piramide met een dodentempel en een daltempel. Zijn voorouders zijn niet goed bekend een mogelijkheid is dat hij de zoon is van Djedkare Isesi maar daar wordt aan getwijfeld.Oenas was de eerste die het dodenboek op de wanden liet uithakken in zijn piramide. Waarin hij bij zijn dood zich liet vereenzelfigen met Ra en Osiris. Bron: a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Oenas">Oenas - Wikipedia

In de 25e eeuw v. Chr. nam de invloed en de belangrijkheid van de zonnegod vooral toe tot het midden van de 5e dynastie (2465-2323 v. Chr.) Door de farao's werden stadhouders en andere hoge ambtenaren benoemd en voor hun diensten beloond met stukken land. Hun bezittingen gingen over op hun nakomelingen. Geleidelijk kwam zo steeds meer land in bezit van de voorname families. De priesters en stadhouders werden steeds machtiger en traden op den duur zelf op als heersers. 

Egypte - Oude Rijk - 6e dynastie (2345 - 2184 v. Chr.)

laatst bijgewerkt: 06-02-07

colofon