5874 Korea: Choson (Yi- of Choson-dynastie) (1392 - 1600)
Koryo (1204 - 1392)

In 1392 werd de Koreaanse generaal Yi Song-gye ( Yi Songgye, Lee Sung-kei) naar China gezonden om zich tegen de Ming Dynastie te verzetten. In plaats daarvan spande hij met de Chinezen samen. Hij zette de laatste Koryo-koning af en noemde zijn nieuwe rijk noemde hij Choson, naar het oudste Koreaanse rijk.

Daarmee stond Yi Song-gye aan de wieg van een nieuwe dynastie, de Yi of Choson dynastie (1392 tot 1910). Het Boeddhisme verloor haar dominante positie als nationale godsdienst en moest plaats maken voor de neo-confucianistische staatsleer. Een hervormd stelsel van staatsexamens droeg in aanzienlijke mate bij aan de sociale mobiliteit. Als gevolg hiervan ontstond er een samenleving waarin intellectuele activiteiten in aanzienlijk hoger aanzien kwamen te staan ten opzichte van commerciële- en ambachtelijke werkzaamheden.

Gedurende de eerste honderd jaar maakte Choson een bloeitijd door, waarin een eigen schrift werd geïntroduceerd ter vervanging van de Chinese karakters; ook het boeddhisme werd afgeschaft en vervangen door het confucianisme. Maar vanaf de zestiende eeuw ging het slechter, met invasies door Japanners en Chinezen. 

In 1394 werd Seoul de hoofdstad van Korea. In die periode, het jaar 1443 bedacht koning Sejong de Grote (1397 - 1450) het Koreaanse alfabet Hangul. Koning Sejong ontwikkelde het systeem omdat het voor de gewone mensen zeer moeilijk was het gangbare chinees schrift te leren  en te begrijpen. Koreaanse letters zijn werkelijk origineel. Ze zijn niet gekopieerd van een andere taal. Het Hangul wordt gezien als een van de meest efficiënte schriften ter wereld.

Gedurende bijna tweehonderd jaar heerste er vrede en stond de "Martial Art" op een laag pitje. Dit veranderde in 1592 toen de Japanners het "Lee koninkrijk" aanvielen. Gedurende de 7-jarige oorlog bloeide de "Martial Art" weer helemaal op en werd er weer volop getraind. Na deze oorlog werd de militaire macht, als gevolg van de Japanse militaire dreiging, gereorganiseerd.

Rechts: Sejong de Grote

 

Het paleis Kyongbok-kung, dat met zijn oppervlakte van 20 hectaren een stad binnen een stad vormt; werd gebouwd in 1394. De troonzaal, Kunjôngjôn, die eveneens dienst deed als audiëntiezaal, is het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk. Het Kyânghoeru, een nogal zwaar, maar opvallend paviljoen, richt zich trots op te midden van een kunstmatig meertje en wordt gebruikt als ontvangstruimte. Een bezoek aan het Nationaal Museum is een uitstekende manier om kennis te maken met dit land. Maar het Hyang-Wonjông paviljoen is ongetwijfeld het meest romantische, genesteld op een eilandje te midden van een meer dat onder een bed van lotus verscholen ligt. Het was destijds de geliefkoosde plek van de koninklijke familie om tot rust te komen.

De Verboden Tuin (Piwon), is een prachtig bebost park van meer dan 40 hectaren waar verrukkelijke paviljoenen zich spiegelen in het stilstaand water van de vele vijvers. In dit verlengde van de tuinen van het paleis van Changdok konden de vorsten als gewone mensen leven en de strenge etiquette vergeten.

Een van de machtshebbers van de Choson dynastie die in hoge mate heeft bijgedragen aan de verwezenlijking van het Koreaanse cultuurgoed is koning Sejong (1418 tot 1450). Noemenswaardige verdiensten die tijdens zijn regeerperiode werden gerealiseerd zijn de uitvinding van de zonnewijzer en het waterpas, de vervaardiging van astronomische kaarten, en de creatie van het Koreaanse schrift, het Hangul of Hunmin chong-um (juiste klanken ter onderrichting van het volk), dat onder zijn patronage ontwikkeld werd.

In 1592 werd Korea door Japan aangevallen. Admiraal Yi Sunsin, de beroemdste Koreaanse legeraanvoerder, was toen belast met de verdediging van het land. Hij zette een legendarisch maritiem defensief op waarbij hij gebruik maakte van zogenaamde schildpadboten die waren bekleed met metalen schilden. De oorlog duurde 6 jaar en zorgde voor een ernstige verzwakking van de Choson dynastie.

Korea (1600 - 1910)

Gemaakt: 03-03-06

colofon