10282

Oostenrijk - Hongarije (1848 - 1900)

Oostenrijk-Hongarije (1800 - 1848)

In 1848 werd de zwakke Ferdinand afgezet ten gunste van Franz Jozef I, die maar liefst tot 1916 het rijk zou besturen. De overheid onder Franz Jozef I was corrupt en ongecontroleerd. Alle delen van het rijk werden zeer centralistisch bestuurd. Ook de kerkhervorming van Franz Joseph II werden weer afgeschaft. In 1859 wisten Italiaanse nationalisten zich aan Oostenrijk te ontworstelen en in 1866 na een nederlaag in de oorlog tegen Pruisen (onder leiding van Bismarck) was ook de rol van Oostenrijk in de Duitse politiek uitgespeeld. Door de nederlaag tegen Pruisen ging Oostenrijk zich weer meer richten op de oosterburen. In 1867 kwam de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie tot stand. Hongarije bleef soeverein maar wel verenigd met Oostenrijk. Franz Joseph I werd dan ook keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije. In 1907 vonden eerste algemene verkiezingen (alleen voor mannen) plaats. Naar aanleiding van de moord in 1914 in Sarajewo op de beoogde opvolger van Franz Joseph I, Franz Ferdinand, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog, in 1916, stierf Franz Joseph I. Zijn opvolger

In het revolutiejaar 1848 groeiden in alle delen van het Habsburgse rijk verzetshaarden tegen het keizerlijk bewind. Op 13 maart 1848 sloeg in Wenen de vlam in de pan; een menigte studenten drong de Hofburg binnen en eiste het ontslag van Metternich. De kanselier ging vrijwillig in ballingschap, maar de toestand in Oostenrijk veranderde hier niet door. Keizer Ferdinand stond machteloos tegenover de eisen van de radicalen. Ook de keizerin, de aartshertogen en de ministers wisten zich geen raad. Het hof vluchtte naar Innsbruck.
Er ontstond een contrarevolutionaire beweging met aartshertogin Sophie als dominerend brein. Zij wilde vooral dat de  Habsburgdynastie bleef bestaan. De zeer intelligente en eerzuchtige aartshertogin Sophie was omringd met mensen zonder inzicht en daadkracht. In Innsbruck verzamelde zij capabele mannen, waaronder prins Windischgrätz en prins Schwarzenberg, om zich heen en plannen werden gesmeed.

In augustus laaide de opstand weer op in zowel Italië als in Hongarije. Kroatië was loyaal aan de keizer en trok met een leger de grens over om te gaan strijden in Hongarije. In september werd in Boedapest de keizerlijke opperbevelhebber door een woedende menigte aan stukken gescheurd. In oktober werd de minister van oorlog in Wenen opgehangen aan een lantaarnpaal. Het hof vluchtte weer, dit keer naar Olmütz. De contrarevolutie, geleidt door Windischgrätz en Schwarzenberg, sloeg met harde en meedogenloze hand terug. Met behulp van Rusland werd Hongarije weer aan Oostenrijk vast geketend en in Italië wist veldmaarschalk Radetzky de opstand te onderdrukken.  De represailles die volgden waren gruwelijk.

Gemaakt: 14-03-04