8223

Thee

  Europa (1600 - 1700); Europa (1700 - 1800); Zijderoute

Thee
was in de Republiek al bekend in de 17e eeuw. Maar de mensen beschouwden het als een soort geneesmiddel. Een dokter heeft zelfs eens een van zijn patiënten honderd kopjes thee per dag voorgeschreven. In de 18e eeuw werd het drinken van thee enorm populair. Men dronk het uit sierlijke porseleinen kopjes met melk en suiker of saffraan, een gele specerij. 
  Op een theevisite dronken de dames, gezellig babbelend, ieder wel veertig kopjes. De schepen van de VOC voerden veel thee aan, maar de vraag naar thee werd steeds groter. Hierdoor stegen de prijzen zo hoog dat men tenslotte voor één pond van de beste soort 120 gulden betaalde. 
  De theecultuur deed op zo'n grote schaal zijn intrede dat de elite er zich niet meer mee kon onderscheiden. De elite eigen, zocht zij haar differentiatie in hoe zij de specerijen presenteerde en nuttigde. Het drinken van thee werd zelfs een societyaangelegenheid, speciaal voor vrouwen die toch anders niets te doen hadden. Op die bijeenkomsten ontstonden nieuwe uitdrukkingen. Wie op een nette manier naar het toilet ging verexcuseerde zich "om een theebrief te halen". Overigens: winden laten mocht; het was zelfs een eerbetoon aan de goede kwaliteit van de thee. Daar weer werden toneelstukken op gemaakt met de (on)zin van deze gewoonten.
  De bekendste overlevering over de herkomst van de thee vertelt het verhaal van de Chinese keizer Shen Nung die heerste over Hunan ten zuiden van de Gele Rivier. Het jaartal is 2737 v. Chr.. tijdens de Pre-dynastieke culturen. De keizer was bezig in een bos zijn drinkwater te koken onder een boom, de Camellia Sinensis genaamd. Plotseling bemerkte de keizer een heerlijke geur. Hij proefde voorzichtig en raakte bijzonder enthousiast over de smaak. even dacht de keizer aan een wonder, dit was gewoonweg een godendrank, een geschenk uit de hemel. Maar toen hij nauwkeuriger keek, zag hij dat er enkele blaadjes in zijn pot met water waren gevallen. Gelukkig hield hij deze ontdekking niet voor zichzelf, maar maakte hij het volk deelgenoot van het Geheim van de Thee. 
 

Het theedrinken verbreidde zich van China naar Japan. En pas rond 1600 maakte Europa kennis met thee. Jawel, het waren de Hollanders die thee meebrachten van hun factorijen op Java en Sumatra en vanuit Holland wered de thee naar Engeland en Frankrijk gestuurd. Weldra werd er over zee door de Hollanders en de Engelsen theehandel gedreven. De Russen namen de handel over land voor hun rekening. De florerende koffiehuizen zagen wel brood in deze nieuwe drank en begonnen dus ook thee te schenken. En nog steeds kunt u op tal van plaatsen, inclusief bij u thuis, genieten van de overheerlijke drank thee. Een keizerlijke drank eigenlijk...

 

Theestruiken worden wereldwijd verbouwd in streken met een warm tropisch klimaat en een grote hoeveelheid neerslag. De fijnste kwaliteit wordt geteeld op de grootste hoogten.

Laatst bijgewerkt: 20-08-10

colofon