4153 Ierland - Het Vikingtijdperk (795 - 900)

Ierland - Het Gouden Tijdperk (600 - 795)
Aan de betrekkelijke rust en voorspoed van het Gouden Tijdperk kwam een einde door de invallen van de Vikingen. Het Viking Tijdperk brak aan met de eerste invallen van Noorse schepen op het eiland Lambay (voor de kust van Dublin) rond het jaar 795. Omstreeks 807 voerden de Noormannen hun eerste aanval uit op Ierland. Ca. 820 bouwden zij daar hun eerste nederzettingen. Omstreeks 832 plunderden de Vikingen het klooster Armagh.

De volgende 40 jaar werden vrijwel alle kloosters langs de kust van Ierland geplunderd en vernield. De invallen bleven aanvankelijk echter beperkt tot de kuststreken. De kloosterlingen voelden zich bedreigd door deze Vikingen en bouwden bij de kloosters hoge torens met een ingang die ver boven de grond lag. De torens werden gebruikt als klokkentoren en als uitkijkpost.  

In 837 arriveerden grote konvooien Noorse schepen en de Vikingen richtten permanente woonplaatsen in en handelsposten. Vanuit deze uitvalsposten werden nu ook die delen van Ierland geplunderd die tot dan gevrijwaard waren. Over de rivieren en meren drongen ze diep Ierland binnen. Omstreeks 840 hadden de Vikingen geheel Ierland onder hun controle. Aan de oostkust stichtten zij de nederzetting Dublin. 

De havens Dublin en Annagassan werden versterkt (844).  

De Vikingen waren de oprichters van de eerste steden in Ierland. Begonnen als handelshavens, kregen ze al gauw een grote invloed op de Ierse economie. Handel werd steeds belangrijker en voor het eerst werd er geld gebruikt in Ierland. Dublin werd de rijkste stad van de Vikingen en een belangrijk handelscentrum. 

Links: Vikinghuizen in Dublin

In 851 werd de Noor Olov de Witte koning van Ierland (851-± 870) In 870 maakte hij Dublin de hoofdstad van zijn kolonie.

± 870 nam zijn broer Ivar de macht over.

Ierland - Hoge Koningen (900 - 1155)

gemaakt: 12-06-08; laatst bijgewerkt: 27-11-08

colofon