6075

Engeland (1377 - 1399) - Richard ll

Engeland (1327 - 1377)
Richard ll (1377 - 1399)

Edward lll, die in 1377 was overleden, werd opgevolgd door zijn 10-jarige kleinzoon Richard ll, de zoon van Eduard van Woodstock (de Zwarte Prins). Aanvankelijk stond deze onder de voogdij van de hertogen van York en Jan van Gent. In 1381 brak het Landarbeidersoproer (opstand van Wat Tyler) uit tegen de nieuwe belastingmaatregelen en de gedwongen herendiensten. Deze kreeg de steun van sommige priesters. Richard had een belangrijk aandeel in de onderdrukking ervan. Slechte raadgevers behielden grote invloed op de regering., terwijl Richard leed aan vlagen van depressie een aanvallen van woede. Een zinloze expeditie naar Schotland en de dreiging van een Franse invasie deden de oppositie tegen Richard toenemen. Er brak een strijd om de macht uit tussen Richard en zijn ooms, die werden gesteund door het parlement. In 1389 maakte Richard gebruik  van de onenigheid tussen de hertogen van Gloucester en Lancaster om zich los te maken uit zijn voogdij. Nadat hij zich betere adviseurs had gekozen en zich had verzoend met het parlement, kende Engeland een periode van rust en goed bestuur. 

In 1389 sloot Richard een wapenstilstand met Frankrijk, waarna de definitieve vrede werd voorbereid. nadat in 1394 Richards eerste vrouw Anna van Bohemen was gestorven, hertrouwde hij in 1396 met Isabella, de dochter van koning Karel Vl van Frankrijk. In 1397 ontstak Richard echter plotseling in woede over het feit dat het parlement toezicht op het financiële beleid eiste. Hij ontbond het bestaande parlement droeg het bestuur over aan een commissie van achttien bevriende edelen. Daarna begon een waar terreur van onderdrukking en doodvonnissen. Gloucester werd in Calais in zijn gevangenis vermoord, Arundel onthoofd en Warwick verbannen. Het volk zuchtte onder ondraaglijke belastingen. 

Aan het eind van de 14e eeuw schreef de Engelse dichter Geoffrey Chaucer (1342-1400) zijn raamvertelling "The Canterbury Tales"

 

Hendrik lV

Toen Richard in 1399 een veldtocht naar Ierland ondernam, keerde Hendrik, de hertog van Lancaster, de zoon van de in 1398 verbannen Jan van Gent, naar Engeland terug en ontketende een opstand. Richard stond na zijn terugkeer uit Ierland alleen en viel in handen van Hendrik, die hem in de Tower van Londen liet opsluiten. Op 30 september 1399 deed hij gedwongen afstand van de troon, waarna Hendrik als Hendrik lV, 1399-1413) koning van Engeland werd. Richard werd later naar het kasteel Pontefract  gebracht in het graafschap Yorkshire en aldaar in 1400 vermoord. Richard was toen slechts 33 jaar. Hij werd begraven in King's Langley Church, Hertfordshire, maar zijn lichaam werd later overgebracht naar Westminster Abbey. William Shakespeare wijdde later een toneelstuk aan het leven van Richard II.

links: Hendrik lV (1399 - 1413)

Het Parlement aanvaarde Hendrik, hoewel zijn aanspraken op de troon zeer zwak waren. Deze eerste koning van het Huis Lancaster was een zwakkeling en een epilepticus. Hij stelde voor het behoud van zijn macht zeer veel prijs op een goede verstandhouding met de Kerk en vervolgde de aanhangers van Wycliff en Lollard dan ook hevig.

Rechts: Pontefract Castle

Engeland (1399-1422)

laatst bijgewerkt: 19-06-04

colofon