2553

Edelen en stamhoofden

De machtigste mannen van ieder stam waren de edelen. Zij waren trots en hooghartig. Ook hun met goudbrokaat versierde kleding, armbanden, rolkettingen en de prachtige tomen en leidsels van hun paarden wezen erop dat zij tot de hogere standen behoorden. 
Ze hoefden niet op het land te werken. Daar hadden zij hun slaven en lijfeigenen voor. Hun meest geliefde bezigheden waren jagen, vechten, spelen en oorlog voeren, waarin zij zeer bedreven waren. 

Bij de strijd gebruikten zij een tweesnijdend ijzeren zwaard. Buiten de strijd droegen zij vaak een dolk of een speer, waarvan de scheden vaak fraai waren versierd (z. voor de wapens die de Kelten gebruikten in de strijd: Keltische nijverheidsproducten en wapens)

Gedraaide halsringen (torques) werden door de edelen gedragen als symbool van hun hoge status en als symbool van hun kracht als strijder. Niet alleen mensen uit de hoogste klassen droegen ze, maar ook afgodsbeelden kregen ze als sieraad te dragen als teken van hun goddelijke macht of magische kracht.

Het beroemde marmeren beeld uit de eerste eeuw na Chr. van de stervende Galliër dat zich in het Capitoolmuseum in Rome bevindt, beeld een dappere maar verslagen strijder uit, die helemaal niets draagt, behalve zijn gouden torque. Het is een oud thema, want in Duitsland is eveneens een anderhalve meter hoog zandstenen standbeeld van een Keltische strijder uit de zesde eeuw voor Chr. bewaard gebleven -
opnieuw geheel naakt behalve zijn torque. Ook epische Keltische poëzie handelt over strijdende helden die waren uitgerust met torques.

Nabij Hunstanton (graafschap Norfolk, Oost-Engeland) is een grote schat aan 2000 jaar oude gouden, zilveren en bronzen sieraden opgegraven, waaronder een groot aantal torques.

De edelen woonden in mooie huizen in het midden van de stad, gebouwd van steen en vaak bestaande uit twee verdiepingen. Het mooiste en grootste huis was van het stamhoofd, die uit de edelen werd gekozen. Voor de ingang was het altijd erg druk. 

Boeren brachten er een deel van de opbrengst van het land, vreemdelingen kwamen hem vereren met een bezoek. In de grote hal, die met een gekleurde gordijnen was afgesloten, stond een grote koffer, waarin de gebalsemde hoofden van verslagen vijanden werden bewaard. Sommige Keltische vorsten waren rijk, wat blijkt uit de rijke grafgiften die zij in hun graf meekregen.

Rechts: Grafheuvel van een Keltische vorst in Eberdingen. In deze grafheuvel werden vele rijke grafgiften gevonden, zoals een strijdwagen (z. foto linksboven), gouden schalen en drinkhoorns.

laatst bijgewerkt: 15-02-03

colofon