371

Tyrannosauridae

Diapsiden Archosauromorpha Archosauriformes Archosauriërs Crurotarsi Ornithosuchidae ? Protosauria Theropoda Avetheropoda Tetanurae Coelurosauria Tyrannosauridae
Links: De Daspletosaurus leefde ca. 70 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika (Montana), in het gebiede tussen de Rpcky Mountains en de Amerikaanse binnenzee die het continent in tweeën splitste. 

De Rocky Mountains vormden in die tijd een gordel van smeulende vulkanen. Rond ca. 70 mjg zou één van deze vulkanen tot uitbarsting komen en een groot gebied in een inferno veranderen.

Het was een carnivoor (vleeseter dus) en woog ca. 2700 kilo. 
Hij jaagde o.a. op de Maiasurus, een gesnavelde plantenetende soort van dezelfde lengte, maar dan logger, trager en nog 1000 kilogram zwaarder. De Daspletosaurus was de voorouder van de latere zo beruchte Tyrannosaurus Rex die ca. 63 miljoen jaar geleden leefde.

Aan het eind van het Krijt verschenen de bekendste Dinosauriërs van allemaal, de Tyrannosauriërs. Zij behoren tot de familie Tyrannosauridae van de roofdinosauriërs (Coelurosauria). 
Hiertoe behoren de Daspletosauriërs en de 7 miljoen jaar later uit deze groep geëvolueerde Tyrannosauriërs.
De Tyrannosaurus werd aanvankelijk beschouwd als het grootste roofdier dat ooit op het land leefde, maar waarschijnlijk was het een aaseter, net als de huidige jakhalzen en gieren. 

De Tyrannosauridae waren gigantische coelurosauriërs die dichter bij de ornithomimiden stonden dan tot de allosauriden. Het zijn groot hoofdige theropode dinosauriërs met extreem korte tweevingerige handen. De tyrannosauriden waren de top jagers van het ecosysteem van zowel Noord-Amerika als Azië  tijdens het Laat-Krijt. Bron: Nathis

Rechts: Eotyrannus

De Tyrannosaurus had een gewicht van 6 tot soms meer dan 7 ton, 12 meter lengte, 6 meter hoogte en een zware kop en enorme kaken met vlijmscherpe tanden van 10-15 cm. lengte. De Tyrannosaurus rex kon 12 meter lang en 6 meter hoog worden. Zijn kleine voorpootjes met twee klauwen werden waarschijnlijk alleen gebruikt om zich op te duwen, als hij op de grond had gelegen. Vroeger werd de Tyrannosaurus altijd afgebeeld met zijn staart op de grond, alsof hij die gebruikte als derde (of eigenlijk vijfde) poot. Tegenwoordig wordt hij afgebeeld met de staart omhoog als tegengewicht. Zijn twee voorpootje, die geen functie hebben, hangen er nog steeds en beetje sneu bij.

Een Tyrannosaurus die rennend zijn prooi achtervolgt was volgens onderzoekers van twee Californische universiteiten geen waarschijnlijk tafereel. Waarschijnlijk kon hij alleen wandelen met een snelheid van zo'n 20 kilometer per uur. Om een snelheid van 70 kilometer per uur te halen, het resultaat van eerdere schattingen, had de Tyrannosaurus simpelweg te kleine beenspieren. Of een Tyrannosaurus dus achter grote planteneters als de Triceratops heeft kunnen aanrennen valt dus te betwijfelen. 

Laatst bijgewerkt: 30-11-02

colofon