79

Plioceen (5,332 - ca 2,588 miljoen jaar geleden) 

 Mioceen (23,03 - 5,332 miljoen jaar geleden)

Klik hier voor het frame van de pagina

 

Het vijfde en laatste subtijdperk van het Tertiair wordt gevormd door het Plioceen "Meer" Tijdperk), (± 6 - 2,6 miljoen jaar geleden). 

Het tijdvak duurde ca.  3,6 miljoen jaar.

1 Paleoceen
2 Eoceen
3 Oligoceen
4 Mioceen
5 Plioceen
6 Kwartair

Het continent Zuid-Amerika was meer dan 100 miljoen jaar lang een eiland geweest en kende zijn eigen, unieke dierenleven waartoe enkele van de merkwaardigste dieren behoren doe ooit geleefd hebben. 4,2 Miljoen jaar geleden raakten Noord- en Zuid-Amerika aan elkaar vast, waarna de twee aparte diergroepen van beide continenten zich begonnen te vermengen. Toen er eenmaal een nieuw evenwicht was ontstaan, had Zuid-Amerika een stabiele populatie dieren afkomstig van beide continenten. Aan het eind van het Tertiair werd in de Atlantische Oceaan een nieuw eiland gevormd: IJsland. India werd verder Azië in gedreven, waardoor het Himalaya-gebergte en de Tibetaanse hoogvlakte omhoog werden gestuwd. Australië bewoog zich verder noordwaarts richting de tropen. Antarctica raakte steeds verder geïsoleerd en verdween onder een dikke ijskap.

Aan het begin van het Plioceen zag de wereld er al ongeveer zo uit als we die nu kennen. De grote sterke dieren waren vervangen door kleine snellere. In dit korte tijdperk zette de grasrevolutie zich voort en de herbivore dieren perfectioneerden hun aanpassingen om het te eten, zoals de vier magen van een rund. In het Plioceen ontstond de Himalaya, doordat het eiland India tegen het vasteland aan beukte en zo de bergen vormde. De bergen hadden effect op het weer, de regen bijvoorbeeld werd niet naar Afrika vervoerd, zodat daar woestijn werd gevormd, maar bleef in Azië, zodat daar de moessons ontstonden. 

 

Ca. 4,2 miljoen jaar geleden ontstond er een verbinding tussen Noord- en Zuid-Amerika (landengte van Panama). Dit had een ingrijpende invloed op het patroon van de oceaanstromen. Voor dat tijdstip verplaatsten zich nog grote watermassa's tussen beide continenten, maar nadat de verbinding tot stand kwam ontstond er een hindernis die de zeestromen dwong een andere route te volgen. Het water, opgestuwd door de draaiing van de aarde, moest zijn weg vanaf dat moment zoeken om de continenten heen en kwam dus in koude gebieden terecht. Daarmee nam het warmtetransport vanuit de tropen naar naar hogere breedtes sterk toe. Dat moet wereldwijd invloed hebben gehad op het klimaat. Onwaarschijnlijk is het echter dat deze verandering van het circulatiepatroon in de oceanen de directe oorzaak is geweest van het Pretiglien glaciaal dat ca. 2,4 miljoen jaar geleden begon. Daarvoor is het tijdverschil tussen de "sluiting" van Amerika en het begin van het IJstijdvak te groot.

Pre-Tiglien Glaciaal (2,588 - 2,45 miljoen jaar geleden)

Laatst bijgewerkt: 21-04-08

colofon