51

Pangea

De Aarde in het Carboon (363 - 290 miljoen jaar geleden) De Aarde in het Perm (290 - 245 mjg) De Aarde in het Trias (245 - 2-8 mjg.) De Aarde in het Jura (208 - 146 mjg.)
Gedurende het Carboon (363 - 290 mjg) dreven de continenten Laurentia en Gondwana langzaam verder aaneen tot één groot supercontinent: Pangea, dat merendeels op het zuidelijk halfrond lag. 

In het Perm (290 - 245 mjg) werd dit continent gecomplementeerd met het continent Siberië. 

Pangea werd omringd door de Panthlassia Oceaan. De zee tussen Laurentia en Gondwana wordt de Thetyszee genoemd. Vanuit de Zuidpool groeide dit enorme continent nog aan en schoof langzaam naar het noorden op.

Algemeen wordt aangenomen dat Pangea niet het eerste supercontinent was dat opbrak. Het supercontinent Rodinië zou ongeveer 1 miljard jaar geleden tijdens het Midden-Proterozoïcum (1.350 - 800 miljoen jaar geleden) gevormd zijn en 750 miljoen jaar geleden begonnen zijn uiteen te vallen. Uiteindelijk werd uit deze losse paleocontinenten Pangea gevormd, dit gebeurde tijdens de Hercynische orogenese. Veel gebergten die bij de vorming van Pangea gevormd werden bestaan nog steeds, voorbeelden hiervan zijn de Oeral en de Appalachen. Pangaea - Wikipedia

Kenorland geldt als het oudst bekende supercontinent. Het bestond in het Hurorian (2450 - 1650 miljoen jaar geleden) en Animikean (2200 - 1650 miljoen jaar geleden) van zo'n 2,45 tot circa 2,10 miljard jaar geleden. Het bestond uit de landmassa's van de latere paleocontinenten Laurentia, Baltica, Australië en Kalahari. 

Rechts: Pangea in het Perm (255 mjg)

Links: ligging van de continenten tijdens het Cambrium (540-490 miljoen jaar geleden).
Rechts: Pangea. De huidige continenten zijn voor dit schema "teruggereconstrueerd"en in verschillende kleuren weergegeven.
Niet lang nadat de vorming van Pangea tot stand was gekomen, begon het met de expansie van de Thetyszee weer uiteen te vallen. De uitbreiding van deze zee bracht een scheiding tot stand tussen Laurazië in het noorden en Gondwana in het zuiden. Dit gebeurde aan het begin van het Jura, 200 - 180 miljoen jaar geleden. Laurazië en Gondwana braken op hun beurt weer verder uit elkaar. De in totaal 12 tektonische platen "dreven": vervolgens ieder hun eigen kant op. 
Dit betroffen enorme continentale platen die als een soort mega-ijsschotsen op een plastische massa dreven. Ook tegenwoordig zijn zij nog steeds in beweging. Over een enorm aantal eeuwen zal volgens deskundigen Pangea weer herenigd zijn. 

In zo'n 100 miljoen jaar tijd schoof de tektonische plaat waarop West-Europa ligt noordwaarts. Doordoor heerste er in dit gebeid lange tijd een woestijnklimaat. In die tijd ontstonden door verwering enorme hoeveelheden roodachtig zand, die later zouden worden samengeperst tot bont zandsteen. De vijf subcontinenten zouden nog lange tijd met elkaar verbonden blijven via een landbrug die liep over het Kerguelen Plateau bij Antarctica. Via deze landbrug konden landdieren, zoals de vroegste reptielen zich over een groot gebied verspreiden. 

Bron: Kenorland - Wikipedia

Laatst bijgewerkt: 2-11-02

colofon