50 |
De Aarde in het Carboon (363 - 290 miljoen jaar geleden) |
![]() |
![]() |
Tijdens het Carboon (362,5 - 290 miljoen jaar geleden) werden de contouren zichtbaar van Pangea, het grootste supercontinent uit de geschiedenis van de aarde. De noordelijke landmassa Laurentia schoof naar de Evenaar om contact te maken met het zuidelijke Gondwana. Later - in het Perm zou het worden gecomplementeerd met het continent Siberië. Vóór de botsing met Laurentia was Gondwana klokwijs gedraaid, het oostelijk deel (India, Australië en Antarctica) draaide naar het zuiden en het westelijk deel (Zuid-Ameirka en Afrika) draaide naar het noorden. Deze beweging creëerde de nieuwe Thetys Zee, terwijl de oude Rheische Zee verdween. Geologisch gezien creëerde de botsing tussen Laurasia (Europa en Noord-Amerika) en Gondwanaland (Afrika en Zuid-Amerika) de Appalachen (berggebied in oostelijk Noord-Amerika) en tevens berggebieden in Engeland.
Ongeveer 360 miljoen jaar geleden botste Baltica (Scandinavië) tegen Laurentia en werden de Caledonische bergmassieven gevormd (delen van Schotland en Scandinavië). Het nieuwe continent dat aldus werd gevormd wordt Laurasia en ook wel Euroamerika genoemd. Doordat de aardkorst van Laurasia werd uitgerekt, zakte dit continent onder water, ons gebied incluis. Langzaam werd de zeebodem met verweringsmateriaal van het Caledonische gebergte opgevuld. Laurazië kromp in, waardoor de Vogezen ophoog kwamen. Het hele continent schoof zuidwaarts, zodat het huidige West-Europa ter hoogte van de Evenaar kwam te liggen. Zuid-Limburg lag toen ongeveer op de plaats waar nu Suriname ligt. |
![]() |
links: Wereldkaart 320 miljoen jaar geleden De bodem van de Thetys Zee, die Laurazië scheidde van het zuidelijke oercontinent Gondwana (Arika, Zuid-Amerika, Australië en Antarctica) werd zo zwaar dat hij in de aardmantel wegzakte. Hierdoor bewogen het noordelijke en het zuidelijke continent naar elkaar toe en botsten. Aardkorstlagen werden sterk geplooid en schoven over elkaar heen. Hierbij ontstonden de bergmassieven van Bretagne, het Centraal Massief, de Vogezen en het Zwarte Woud (toen nog één massief), de Ardennen en de Harz.
|
laatst bijgewerkt: 21-11-02 |