706

Lemuriformes (Lemuren)

Primaten Halfapen Lemuren (Lemuriformes)

De Lemuren zijn een Infraorde van de Onderorde Halfapen (Strepsirrhini)

De Lemuroidea (waartoe de Maki's of Lemuren (Lemuridae) behoren, vertonen meer primatenkenmerken, o.a. een opponeerbare duim en platte nagels (uitgezonderd de tweede teen, die een klauwtje heeft). Deze groep komt nu voor in de tropen van de Oude Wereld, maar is fossiel ook bekend uit het Paleoceen en Eoceen van Eurazië en Noord-Amerika. 

De evolutie van de moderne halfapen, de Lemuriformes, is minder duidelijk, omdat fossielen de meeste groepen niet buiten Madagaskar gevonden zijn.

De Infraorde Lemuriformes (Lemuren) wordt onderverdeeld in:

  • Superfamilie Cheirogaleoidea

         Familie Dwergmaki's (Cheirogaleidae)

  • Superfamilie Lemuroidea

        Familie Maki's (Lemuridae)

        Familie Wezelmaki's (Lepilemuridae)

        Familie Megaladapidae (uitgestorven)

        Familie Archaeolemuridae (uitgestorven)

       Familie Palaeopropithecidae (uitgestorven)

      Familie Indriachtigen (Indriidae)

De Indriachtigen (Indridae), eveneens van Madagascar

Links: Indri Indri

 

Maki's of Lemuren (Lemuridae) van Madagascar en de Comoren. 

De naam Lemuren danken zij aan de geesten van de gestorvenen (lemures) bij de Romeinen, waaraan de eerste soorten die bekend werden door hun nachtelijke leefwijze en geschreeuw herinneren. De Maki's variëren in grootte van de afmetingen van een kleine hond (onderfamilie: Echte Maki's of echte Lemuren) tot die van een muis (onderfamilie Kat- en dwergmaki's). Tot de Echte Maki's behoren de Bonte Maki of Vari, de Ringstaartmaki of Katta, de Moormaki en Grijze Halfmaki. De Wezelmaki;s vormen een derde groep (onderfamilie). Vele Makisoorten zijn over geheel Madagascar verspreid, meestal in de bossen, maar ook wel in de drogere gebieden met lage bosjes. De groter Maki's zijn doorgaans alleen actief in de schemering, hoewel ze ook wel overdag wel tevoorschijn komen, wanneer het bewolkt weer is. Katta's zijn meer dagdieren, terwijl de Bonte Maki's juist meer nachtdieren zijn. De Moormaki's en Katta's leven in sociale groepen van een tiental dieren, dikwijls met meer mannetjes dan wijfjes. De mannetjes hebben een tamelijk strenge rangorde - maar alle wijfjes zijn dominant ten opzichte van de mannetjes, De dieren maken grommende geluiden om de groep bij elkaar te houden. De Katmaki's en Dwergmaki's zijn nachtdieren, die overdag slapen in nesten tussen het gebladerte of in holle bomen.

Gemaakt: 07-04-08

colofon