402

Ceratopia

Archosauria Protosauria of Ornithodira ("Vogelnekken") Dinosauromorphen Ornitischia Ornithopoda Cerapoda Marginocephalia Ceratopia

De Ceratopia behoren met de Pachycephalosauria tot de clade Marginocephalia (Gehoornde dinosauriërs). 

Ceratopia (Hoorngezichten) bestaat uit twee groepen:

De Coronosauria leefden in het Laat-Krijt (83 - 70 mjg). 
De Coronosaurus kon 6 m. lang worden en ca. 4 m. hoog.

De Coronosauria bestaan uit twee Families:


== Ceratopidae
(Familie)

Tot deze Familie behoorde de Triceratops (= driehoorngezicht), die leefde aan het einde van het Krijt.


== Protoceratopidae
(Familie)

Tot de Familie Protoceratopidae behoort de Protoceratops, een dinosaurus waarvan we heel veel weten. Dit komt omdat er wel zo'n 80 skeletten van deze plantenetende dinosaurus zijn gevonden. Dit waren volwassen exemplaren maar ook van andere levensstadia zoals jonge net uit het ei gekropen dieren (en zelfs embryo's?), jonge dieren, bijna volwassen dieren en dus echt volwassen dieren. De eieren die in 1920 door Chapman waren gevonden en aan Protoceratops werden toebedacht waren waarschijnlijk niet van deze dinosaurus maar van Oviraptor. 
Paleontologen hebben door Protoceratops een goed inzicht gekregen in het groeiproces van dinosaurussen. Jonge pas geboren dieren (en trouwens ook mensen) hebben een in verhouding groot hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. Bij Protoceratops was het al niet anders.
Protoceratops leefde in Azië ongeveer 85.8 tot 71.3 miljoen jaar geleden (Laat-Krijt). Het wordt aangenomen dat Protoceratops de voorloper is geweest van de grote Noord-Amerikaanse ceratopsen zoals Triceratops. Het was een 2 meter lange plantenetende dinosaurus met een zogenaamde papegaaiebek waarmee hij taai voedsel kon eten. Hij liep op vier poten en in tegenstelling tot zijn Noord-Amerikaanse nazaten had hij geen hoorns. Wel had hij al de zo karakteristieke 'frill' oftewel nekschild.
Dat hij zich ook goed wist te verdedigen bewijst een wel zeer opmerkelijke fossiele vondst. Een Protoceratops in een dodelijk gevecht gewikkeld met een velociraptor! Beide zijn waarschijnlijk door een zandstorm overvallen toen zij daar lagen te vechten en hebben het niet gehaald. Dit is wel het enige fossiel met twee vechtende dinosaurussen.
laatst bijgewerkt: 13-11-06

colofon