2425

Het Egyptische leger

Egypte (1600 - 1492 v. Chr.)
Boven: Egyptische soldaten. Reliëf in de tempel van Hatsjepsoet (foto Bert W., 2009)

Het Egyptische leger was ingedeeld naar de drie belangrijkste wapens: infanterie, wagenstrijders en vloot. De belangrijkste handwapens waren de pijl en boog, de kromme sabel, de strijdbijl en de bronzen dolk. Nadat de boogschutters een regen van pijlen op de vijand hadden afgeschoten, drong de infanterie naar voren om de vijand met handwapenen te verslaan in een gevecht van man tegen man. 

De boogschutters te voet werden bijgestaan door razendsnelle strijdwagens, gemaakt van hout, bekleed met leer en metalen strippen, getrokken door paarden. Zij waren licht en sterk en bovendien snel wendbaar. Met deze wagens konden de vijandelijke worden doorbroken. De oorlogsschepen hadden een groot linnen zeil en een touwwerk van papyrusvezel. Zij werden gestuurd door een grote roeispaan op de achtersteven. Grote schepen telden een bemanning van 250 koppen. 

Tot de nieuwe wapens waarover het Egyptische leger kon beschikken behoorden: de strijdwagen, het harnas, het sikkelzwaard, betere dolkmessen en pijl en boog.

 

De Late Bronstijd (ca. 1600 - ca. 1200 v. Chr.) was in militair opzicht de grote tijd van de strijdwagen
Bij honderden en in de legers van de belangrijkste staten in die tijd (Egypte en het grote Hittietenrijk, bij duizenden tegelijk, konden de lichte, tweewielige, door twee paarden getrokken karretjes 's zomers uitzwermen over de droge vlakten van Voor-Azië wanneer daar een koning op campagne ging. De boogschutter in de wagenbak verhoogde nog het effect van van dit snelheids- en afstandswapen. 

Zo liet ook de farao zich graag vereeuwigen, staande in zijn strijdwagen, de machtige boog gespannen en zijn vijanden verpletterend. De koningen in Griekenland die in verschillende staatjes regeerden (Mycene) onderhielden op hun beurt korpsen van een paar honderd strijdwagens. Het was een wereld van glamour en bravoure die wel een diepe indruk moest maken op de onmachtige, eenvoudige onderdanen en op de arme en barbaarse bevolkingen over de grenzen.

 Laatst bijgewerkt: 07-03-03

colofon