2242

De Trojaanse Oorlog - Het verloop van de stijd

De Trojaanse Oorlog (1218 - 1209 v. Chr.)

Het leger van de Achaeërs telde 100.000 -135.000 mannen en beschikte over een vloot van 1.186 schepen. Aan de tocht namen alle leiders van de Achaeërs en de Aeoliërs deel. De Trojanen hadden een verbazingwekkend versterkte stadsmuur en de hulp van hun bondgenoten. Dat waren buurvolkeren, bestaande uit Helleense en vreemde volken: Lyciërs, Mycen, Ciconen, Paphiagonen, Phrygiërs, Maeonen, Cariërs, Pelasgen, Thraciërs, Assyriërs, zelfs Ethiopiërs en misschien Egyptenaren. Die oorlog bestempelde de grote helden van Homerus: Achilles, de hoofdpersoon uit de Ilias, Agamemnon, Odysseus, Hector, Paris en vele anderen. De mythe betreffende die oorlog brengt ons echter op feiten die een nadere beschouwing waard zijn. Het begon allemaal met een huwelijksfeest, het huwelijk van Peleus met Thetis.

Hector (Eric Bana in Troy, 2004)

De citadel van Troje bevond zich op de berg Ida, voorbij de Hellespont. De stad werd Troje geregeerd door koning Priamus, zoon van Laomedon. Priamus was gehuwd met Hecabe. Zijn oudste was Hector en dan volgden Paris, Deiphobus, Helenus, Polydorus, Troïlls en anderen. Van zijn dochters zijn de meest bekende: Creüsa, Laodice, Polyxene en Cassandra die een voorspellende gave had.

De twee broers Hector (Eric Bana) en Paris (Orlando Bloom) in Troy, 2004

 

De Centaur Chiron was de leermeester van zowel Achilles als van vele andere helden zoals Herakles en Iason. Sommige mythen noemen hem als koning van de Centauren terwijl in andere mythen voorgesteld wodt als zoon van Crones en daarom onsterfelijk. (Wandschildering van het Herculaneum).

Peleus vertrouwt de opvoeding van de kleine Achilles aan de Centaur Chiron toe. (Zwartfigurige grafbeker omstreeks 500 v. Chr.).

 

de_trojaanse_oorlog (14031 bytes)

Het leger had zich verzameld in Aulis en was klaar voor de tocht. Maar helaas waaide de de wind niet gunstig: er stond geen zuchtje wind hepen konden niet vertrekken. Toen vroegen zij de ziener Calchas wat de oorzaak was van de windstilte. De ziener zei dat godin Artemis kwaad was op Agamemnon omdat hij in haar hof een heilig hert geschoten had. Zij was niet van zins een aflandige wind te laten waaien voor Agamemnon aan de godin zijn oudste dochter zou offeren, de mooie lphigenia

Links Agamemnon (Brian Cox in Troy, 2004)

Agamemnon wilde daar aanvankelijk niets van horen, maar het leger begon in opstand te komen. En zo trad het plan in werking dat Odysseus beraamd had, om een boodschap naar het paleis van Mycene te zenden dat lphigenia samen met haar moeder naar Aulis moest komen, zogenaamd om met Achilles te trouwen. Clytaemnestra, zeer verheugd over dit onverwachte geluk voor haar dochter, spoedde zich naar Aulis. Daar stond echter het altaar klaar, met het mes van de ziener in de aanslag voor het offer. Alles werd voorbereid in een zeer geladen atmosfeer. Op het moment echter dat het mes van Calchas geheven werd, greep godin Artemis die de plechtigheid op de voet volgde lphigenia en nam haar mee naar Tauris (de huidige Krim) om dienares in haar tempel te worden. Een hinde, teken van goedgezindheid van de godin, werd toen geofferd onder luid gejuich van het leger. Onmiddellijk bolden de zeilen op door de wind en het Griekse leger zeilde af uit Aulis met als bestemming Troje, om de schaamte over Helena weg te wassen.

Voorstelling van de offering van Iphigenia. lphigenia, rechts, nadert het altaar, terwijl reeds de hinde verschijnt, die uiteindelijk haar plaats zal innemen. (Apulische krater, 370 v. Chr.).

Gemaakt: 05-03-03

colofon

de_trojaanse_oorlog (30467 bytes)