5793 Kaart van het huidige Armenië
Armenië is één van de weinige landen die niet aan zee liggen. De lengte van de landsgrenzen bedraagt 1254km, waarvan 566km met Azerbeidzjan (+ 221km met Naxcivan exclave), 164km met Georgië, 35km met Iran en 268km met Turkije). Het gebied is voornamelijk bergachtig en tamelijk bosrijk met enkele snel stromende rivieren. De berg Aragats is met 4.095m boven zeeniveau het hoogste punt van het land. De grootste rivieren zijn de Aras, Debed en de Hrazdan. 

Het huidige land Armenië ligt ten zuiden van Rusland, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee; het grenst aan Turkije, Iran, Azerbeidzjan en Georgië. De huidige staat Armenië omvat slechts een deel van het oude Armeense gebied, dat zich vroeger ook over oostelijk Turkije uitstrekte. Vanouds lag het land op het grensgebied tussen Europa en Azië, waar handelswegen uit oost en west elkaar kruisten. Tegelijkertijd werd het steeds opnieuw het slachtoffer van de rivaliteit tussen zijn machtige nabuurstaten, die met militair geweld hun macht wilden uitbreiden. Hierdoor was het de Armeniërs vaak onmogelijk hun zelfstandigheid te bewaren en kenden ze lange perioden van oorlogsgeweld en onderdrukking. 

Aan het begin van de 20ste eeuw lag het westelijk deel van Armenië in Turkije en het oostelijke deel in Rusland. Beide landen stonden tegenover elkaar in de eerste wereldoorlog. Turkije vertrouwde zijn christelijke Armeense bevolking niet, wat leidde tot een gruwelijke massamoord en verdrijving van de Armeniërs uit Oost Turkije. Het oostelijk deel van Armenië werd een Sovjet republiek. In 1990 werd het zelfstandig.
Het grootste meer van Armenië, het Sevanmeer (Sevana Litj) ligt op 1914 meter hoogte en is daarmee ook een van de hoogstgelegen grote meren van de wereld.
Laatst bijgewerkt: 14-01-07

colofon