10.555

Hollandsche Schouwburg

In 1892 werd aan de Plantage Middenlaan de Artis Schouwburg, later Hollandse Schouwburg genoemd, geopend.

Er werden operettes en opera's opgevoerd en later toneelstukken (o.a. van Heijermans). Vooral de mensen uit de betere kringen gingen er heen. De operette was ontstaan in 1847 in Parijs. De meester van dit nieuwe genre muziektheater was de componist Jacques Offenbach. 

Vanaf 1865 werd deze Franse operettemuziek ook in Nederland enorm populair. Veel orkestjes, zangers en zangeressen namen deze muziek op hun repertoire. Tussen 1892 en 1941 was de Hollandsche Schouwburg ( 750 zitplaatsen) één van de belangrijkste theaters in de Plantagebuurt. 

Nergens werden zoveel oorspronkelijk Nederlandstalige stukken gespeeld als in dit theater. Tijdens de jodenvervolging onder de naziebezetting werd de naam van de schouwburg in oktober 1941 veranderd in Joodsche Schouwburg. Vanaf dat moment mocht er alleen door Joodse musici en artiesten worden gespeeld voor uitsluitend Joods publiek. In de zomer van 1942 werd deze schouwburg door de Duitse bezetters gevorderd als verzamelplaats. Hier moesten de joden wachten tot zij naar het doorgangskamp Westerbork vertrokken. In totaal zijn er vanuit de Hollandsche Schouwburg 60.000 tot 80.000 mensen op transport gesteld naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Nu is de Hollandsche Schouwburg een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. In de gedenkruimte waar een eeuwige vlam brandt, zijn de 6700 familienamen aangebracht van de 104.000 joden die vanuit Nederland werden weggevoerd en vermoord. Een tentoonstelling op de eerste verdieping vertelt aan de hand van foto's, documenten en video's hoe onder de Duitse bezetting Joden geïsoleerd werden. Ook wordt aandacht besteed aan het onderduiken en verschillende vormen van verzet.

laatst bijgewerkt: 05-08-02

colofon