8152

Kleding in de 17e en 18e eeuw

De Republiek der verenigde Nederlanden (1600 - 1702); Pruikentijd

In de Republiek maakte men de kleding graag van zwaar onverslijtbaar laken. Kleding die te klein werd bewaarde men zuinig. Later vermaakte moeder de kleren die zijzelf in haar jeugd gedragen had voor grote zus. De kleding werd gemaakt naar Franse snit, maar de mode in ons land liep ver achter bij de mode in Frankrijk. De meeste mensen volgden de mode helemaal niet. 
Zij kochten alleen iets nieuws als ze het werkelijk nodig hadden. De wijde japonnen die de rijke dames in de 18e eeuw droegen waren vaak zo breed dat de dames alleen zijdelings door een deur konden. Ze waren versierd met kant, strikken en linten en hadden een smalle taille, zodat alle dames er heel slank uitzagen. Het toilet was niet compleet zonder een bijpassende waaier. Thuis droegen deftige dames een négligé. Dat was een ruime japon van dunne stof, waarbij een losgestrikte halsdoek hoorde. De heren droegen schoenen met grote gespen, witzijden kousen, een nauwsluitende kniebroek, een lang en prachtig geborduurd vest en een jas. Een kanten kraag, kanten manchetten en en kleine driekantige steekhoed voltooiden hun toilet. In de 17e eeuw gingen niet alleen rijke dames, maar ook rijke heren pruiken dragen, met lang, golvend haar. Het kapsel van de dames was van voren vaak hoog en opgewerkt en viel in lange krullen langs de hals op de schouder. Pruiken waren in die tijd bijzonder kostbaar en lang niet iedereen kon er zich een veroorloven. 

Kinderen droegen vele lagen dik ondergoed en zware bovenkleding. Kleine jongetjes droegen een rok aan, net als de meisjes. Op hun rug zaten twee leibanden. Daaraan hield een grote broer of zus ze vast om ze te leren lopen. Zodra de kinderen wat ouder werden droegen ze dezelfde kleding als hun ouders. Jongens een breedgerande hoed, een wambuis, een korte broek en lange kousen. Meisjes een wit mutsje, een jakje, een rok en een schortje. Het leken net kleine mannetjes en vrouwtjes. In de 17e eeuw was de familie van een regent aan de kleding nauwelijks te onderscheiden van de familie van een burger. In de 18e eeuw werd dat anders. Vooral deftige dames en meisjes vielen op door hun wijde rokken. 

laatst bijgewerkt: 18-07-01

colofon