7721

Het rijk van de Moguls (1526 - 1605)

Sultanaat Delhi (1290 - 1526)
Zahiruddin Babur, 1526-1530

Het sultanaat Delhi werd in 1526 veroverd door de uit Turkestan afkomstige Babur. In de slag bij Panipat werd de laatste sultan van Delhi, Ibrahim Lodi, verslagen, en ook het zich verzettende krijgersvolk van de Rajpoeten werd verslagen door Baboer. Op dat moment was Baboer de stichter en eerste keizer van het mogolrijk. Dit rijk werd tot 1707 steeds machtiger, bracht India meer politieke eenheid, en zorgde voor een geweldige opleving van allerlei kunstuitingen.

Nasiruddin Humayun, 1530-1540. 

Baboer’s zoon Hoemayoen werd in 1540 nog verslagen door de Afghaanse heerser Sjer Shah, maar na diens dood in 1554 heroverde Hoemayun na meer dan twaalf jaar ballingschap zijn soevereiniteit.

Jalaluddin Akbar (1556-1605)

Humayun werd opgevolgd door zijn 13-jarige zoon Jalaluddin Akbar, beter bekend als Akbar de Grote. Hij  wordt beschouwd als de grootste van de Mughalkeizers. Akbar werd geboren in Umarkot in Sind. Hij volgde zijn vader Humayun op in 1556 onder het regentschap van Bairam Khan. Bij een proclamatie nam Akbar de werkelijke macht over in 1560. Op het moment dat Akbar aantrad, had hij slechts een gedeelte van het voormalige rijk onder zijn controle. Hij breidde het Mughalrijk enorm uit met onder andere Malwa, Gujarat, Bengalen, Kaboel, Kashmir en Kandesh. 

Akbar was naast een goed militair ook een liefhebber van kunst was. Begin 17e eeuw beheerste hij geheel Noord-India, onder leiding van zijn regent Bairam Khan. Zijn rijk werd bestuurd door overheidsdienaren en lokale vorsten die, als ze zich onderwierpen, hun rechten behielden en soms zelfs hogere functies kregen. Zo zorgde Akbar voor eenheid in zijn rijk en zelfs religieuze verschillen werden getolereerd. Hij stichtte zelfs een nieuwe religie: het Goddelijk Geloof, min of meer een mix van alle essentiële elementen uit hindoeïsme, islam en christendom.

Akbar bouwde een hechte organisatie op, waardoor de instellingen tot in de Britse tijd de basis voor het bestuur van het Mughalrijk vormden. Door het verlenen van vele rechten wist hij op slinkse wijze de Hindoeheersers -de Rajput-vorsten- aan zich te binden.

Het rijk van de Moguls (1605 - 1707)

Gemaakt: 25-08-05

colofon