2813

De Acropolis in Athene

Athene; Parthenon
De Acropolis, de citadel van Athene, stamt uit ca.1200 voor Christus. 

Van deze periode uit de Myceense tijd (1209 - 1150 v. Chr.) is weinig bekend. Waarschijnlijk stond op de heuvel alleen een paleis.

In de 6e eeuw voor Christus werden diverse gebouwen en tempels op de Acropolis gebouwd, waarbij voornamelijk de Griekse Godin Athena centraal stond. In 494 v. Christus raakte Athene in oorlog met Perzië. Deze oorlog zou uiteindelijk door Athene worden gewonnen, maar de Acropolis werd volledig vernield.

In 447 voor Christus begon de wederopbouw van de Acropolis met de bouw van het Parthenon, gefinancierd door de opbrengsten van zilvermijnen. Het gebouw kreeg de naam Parthenon, ter ere van Athena Parthenos (Athena de maagd). De bouw duurde 10 jaar. 

Na het Parthenon werd de Propyleeën gebouwd: het poortgebouw. Deze werd rond 432 v. Christus gestaakt vanwege de toenemende spanningen met Sparta dat in 431 v. Christus leidde tot een nieuwe oorlog. De bouw van de Propyleeën werd daarna nooit afgemaakt.

De Atheners gebruikten wit Pentelisch marmer als bouwsteen. Deze werd gewonnen op de hellingen van de Pentelicon, 13 km ten noordoosten van Athene. Er werd naar schatting 22.000 ton aan marmer gebruikt op de Acropolis. Om dit alles te realiseren moest men gebruik maken van diverse constructiemiddelen zoals kranen en katrollen.
 
  Het Erechteion gebouwd tussen 421 en 406 v. Chr. met een onderbreking tussen 415 en 409 v. Chr. vanwege de Peloponnesische oorlog, is het grootste monument op de Akropolis na het Parthenon, gebouwd door de architect Philokles. Het Erechteion had een zeer gecompliceerde indeling en vorm. Dit had waarschijnlijk te maken met de verschillende goden die deze tempel werden vereerd en met het hoogteverschil dat tussen de verschillende delen aanwezig was.

De kariatiden hadden waarschijnlijk de taak de heiligdommen te beschermen, als vervanging van de echte tempeldienaressen, die in vroegere tijden de bewakers waren van de tempels.

Zie ook: Het Erechteion

  laatst bijgewerkt: 23-03-03

colofon