419 Confuciusornis
Vogels
Lianhai Hou en Zhonghe Zhou, twee paleontologen van het Chinese instituut voor de paleontologie van gewervelde dieren hebben in 1995 een nieuw vogelfossiel ontdekt, zij noemden het Confuciusornis. Deze vogel was van vrijwel dezelfde ouderdom als de Archaeopteryx (ongeveer 140 miljoen jaar oud), maar had geen tanden in zijn mond. Daarbij kwam nog dat zijn snavel en veren dezelfde structuur vertoonden als die van hedendaagse vogels. Terwijl hij dezelfde skeletstructuur had als moderne vogels, had deze vogel ook klauwen aan zijn vleugels net als de Archaeopteryx. De speciale structuur, die de pygostijl genoemd wordt en de staartveren ondersteunt, was bij deze soort aanwezig. Samengevat, deze vogel, die van dezelfde ouderdom was als de Archaeopteryx (die als de oudste voorvader van de vogels beschouwd werd en als een soort semi-reptiel gezien werd) leek erg op de moderne vogel. Dit feit maakt alle beweringen ongeldig waarin de Archaeopteryx wordt beschouwd als de primitieve voorvader van alle vogels.
Confuciusornis is een prehistorische vogel uit het Vroeg-Krijt. De fossiele resten (compleet afdrukken van veren) van deze vogel zijn in grote aantallen gevonden in de rotsformaties van de Jehol-groep in de Noord-Chinese provincie Liaoning. Confuciusornis staat evolutionair gezien tussen de oervogel Archaeopteryx en de moderne vogels.

Soorten

Het geslacht Confuciusornis omvat twee sooren: C. sanctus en C. dui. Verschillen tussen beide soorten berusten op een verschillende bouw van de vleugels, de ribben en het borstbeen. Twee andere soorten, C. suniae en C. chuonzhous bleken uiteindelijk synoniem met C. sanctus (Luis Chiappe, 1999).

Leefwijze

Confuciusornis was afgaande op de bouw van het skelet en de vleugels een goede vlieger. Waarschijnlijk was Confuciusornis een planten- en vruchteneter. Het feit dat skeletten van deze vogel in grote aantallen bij elkaar zijn gevonden, wijst erop dat Confuciusornis zeer waarschijnlijk in grote groepen leefde. Aangezien bij slechts een deel van de gevonden fossielen afdrukken zichtbaar zijn van enkele lange staartveren, vermoeden wetenschappers dat er bij Confuciusornis sprake was van geslachtsverschillen: mannelijke vogels hadden in tegenstelling tot de vrouwelijke vogels lange staartveren, die vermoedelijk een belangrijke rol speelden tijdens de balts.

Bron: Confuciusornis - Wikipedia

Gemaakt: 24-10-06