202

Blastoidea

Bilateria Eucoelomata) Enterocoela (Nieuwmondigen) Echinodermata (Stekelhuidigen) Blastoidea
De Blastoidea (van het Griekse woord blastos = knop, eidos = gedaante, voorkomen), zijn genoemd naar de knopvormige kelk. Het is een uitgestorven diergroep uit de stam der Stekelhuidigen (Echinodermata). De oudste bekende vormen stammen uit het Ordovicium. Tijdens het Onder-Carboon maakt de groep en duidelijke bloeitijd door, aan het eind van het Perm is ze evenwel geheel uitgestorven.
Blastoidea bezaten een skelet dat voorzien was van een gelede steel waarop zich een vijfzijdig symmetrische , knopvormige kelk bevond, opgebouwd uit afzonderlijke kalkplaatjes. Aan de top van de kelk bevond zich de mond en even achterwaarts daarvan de anus. Langs de zijkant van de kelk bevonden zich vijf velden, opgebouwd uit twee series kleine plaatjes, ambulacra geheten, die ieder een armpje droegen. 
Deze armpjes bezaten vermoedelijk zweepharen, die fijn verdeeld voedsel naar de mond stuwen. De Blastoidea bezaten een zeer gespecialiseerd watervaatstelsel in de vorm van  zogenaamde hydrospiren (geplooide uitstulpingen van de kelkplaten). Via poriën of spleten langs de buitenkant van de kelk stroomde water binnen en via grotere openingen aan de top van de kelk weer naar buiten. Vermoedelijk heeft dit watervaatstelsel een ademhalingsfunctie gehad, De Blastoidea hebben een uitstekend maritieme leefwijze gekend. Ze zijn aangetroffen in afzettingen uit ondiepe zeeën. Een bekend geslacht is Pentremites (Onder-Carboon, Noord-Amerika en Europa).
laatst bijgewerkt: 16-12-04

colofon